Det her har du ikke lyst til at din hund lærer!

4 ting, du bør pakke i tasken, når din hund skal til dyrlæge
april 5, 2019
Podcast om dyrlægeskræk
juni 11, 2019

Som jeg fortalte i et tidligere indlæg, er enhver situation hos dyrlægen en indlæringssituation.

Og nogen gange, kan den indlæring, der sker være ret uheldig. Den kan endda overføres til hundens dagligdag derhjemme!
Lad mig komme med et eksempel.

Fido er hos dyrlægen for at blive undersøgt. Det er Fido ikke meget for. Han begynder at vride sig for at komme fri, så dyrlægen må kalde på en sygeplejerske, som skal hjælpe med at holde Fido i ro.

Nu begynder Fido at knurre. Så får han at vide, at han skal tie stille. Nu viser Fido også tænder, mens han knurrer, og hans ejer og dyrlægen bliver enige om, at han vist hellere må få en mundkurv på.

Holdt i en skruestik og med mundkurv på fortsætter dyrlægen sit foretagende. Fido gør det eneste, han reelt kan gøre i situationen: Han knurrer højlydt for til sidst at give op.
Efter endt behandling slippes Fido fri af skruestik og mundkurv og løftes ned fra bordet, hvor han ryster ubehaget af sig.

Men hvad lærte Fido egentlig i situationen?

Måske lærte han, at det ikke kunne betale sig at kæmpe imod. Eller også lærte han, at undersøgelse og dyrlæger virkelig ER ubehagelige.

Men måske lærte han også noget helt andet og meget mere katastrofalt!
Der er nemlig en reel risiko for, at Fido lærte, at det ikke kan betale sig at komme med advarselstegn, fordi de bliver overhørt. Og det er rigtigt skidt.
Knurren er nemlig et sundt advarselssignal, som fortæller os, at vi er ved at træde over en grænse hos hunden. Hvis Fido konkluderer, at knurren ikke kan svare sig, så er næste trin et bid eller en bidmarkering uden varsel.

Denne lærdom kan Fido desværre risikere at tage med sig hjem og trække referencer på i fremtidige situationer, hvor han føler sig trængt.
Det kan føre til uheldige episoder, hvor Fido får bidt sin familie eller fremmede mennesker i selvforsvar. Og enden på den historie kan du jo nok gætte….
I den her situation er det klogest at respektere Fidos knurren – han fortæller os, at han er over grænsen for, hvad han kan kapere.
Vi kan ændre på situationen, så Fido bliver mere tryg, vi kan give ham noget beroligende og vi kan træne ham til i fremtiden at kunne klare de nødvendige undersøgelser og behandlinger.

Samtidig bevarer vi Fidos sunde hundesprog, så han bliver ved med at advare os i god tid i fremtiden.

Det er altså super vigtigt, at vi indser, at den måde vi håndterer hundene på, kan have uheldige konsekvenser og sætte forholdet mellem hund og ejer på spil….

Må forholdet mellem dig og din hund bygge på tillid og respekt ❤

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontakt mig på Messenger!