Der er mere i din hvalps liv end dyrlægebesøg…

Feromoner – din hunds nye bedste ven
november 6, 2017

Der er mange ting, man skal lære en lille ny hvalp. Rigtigt mange ting.

Listen over kommende færdigheder hvalpen skal lære er lang. Den skal lære at være renlig, at være alene hjemme, ikke at gnave i sko eller inventar, at møde andre hunde og mennesker, at gå pænt i snor og komme, når der bliver kaldt.

Du kan sikkert komme i tanke om mange flere ting, der kan skrives på listen. Men har du tænkt på, at hvalpen også skal lære at komme til dyrlægen? Højst sandsynligt ikke.

Det er nemlig min erfaring, at alt for få tænker over den del af hvalpens og den voksne hunds liv.

Men det er faktisk en meget vigtig del af et hundeliv. Det er vigtigt, at hvalpen får et godt forhold til det at komme til dyrlægen. For hvis ikke den gør det, er den på vej ud på angstens overdrev. Og jeg lover dig for, at der ikke er sjovt at være. Jeg ser det nemlig desværre rigtigt tit på mit arbejde på dyreklinikken.

Måske tænker du, at det ikke er nødvendigt at træne det. Det gik jo meget godt til de første hvalpevaccinationer og dyrlægebesøg er jo kun én gang om året. Jeg er ked af at måtte skuffe dig, men det er desværre en klassiker, at det går godt de første par gange, men herefter går det ned ad bakke, indtil hunden ender med at skulle have mundkurv på for at kunne blive undersøgt eller få en beroligende sprøjte for at få klippet negle.


Og hvem siger, at din hund altid er sund og rask og kan nøjes med det årlige vaccinationsbesøg?


En angst hund er belastende for ejeren og for dyrlægen. En hund, der ikke kan håndteres er desuden en dyr hund! Men det er endnu mere belastende for hunden, for det er et meget stort overgreb for den at blive håndteret og undersøgt, når den er angst. Og det kan give flere problemer end du forestiller dig!

Jeg har set hunde, der var så bange, at de tømte blære, tarm og analkirtler på bordet. Jeg har set hunde gå fuldstændigt i panik og hunde, der måtte tøjres tæt til en pæl for at kunne få et lille stik i nakken…
Jeg har oplevet hunde, der var så aggressive, at man ikke kunne komme i nærheden af dem. Men jeg har også set den mildere gradbøjning, hvor hunden blot ryster og med halen mellem benene står pænt stille. Jeg har ondt af dem alle sammen. For det KAN være anderledes at være hund på dyrlægebesøg!

Heldigvis ser jeg også hunde, der elsker at komme til dyrlægen. Det er som regel hunde, der kommer forbi ofte, enten for bare lige at sige “hej” og få et par kiks, eller også har de hunde en større madglæde eller en mindre sensitivitet for berøring/håndtering end de angste hunde.

Jeg ser også racemæssige tendenser – og visse andre mønstre, der kan forudsige, om en hund bliver bange for at komme til dyrlæge i fremtiden. Hvem ved, hvad din hvalp rummer? Og tør du tage chancen og undlade at træne den?


Der er meget andet i din hvalps liv end dyrlægebesøg, men det er et rigtigt godt sted at starte!


Det er nemlig meget nemmere at starte godt end at skulle reparere på noget dårligt senere hen – derfor bør dyrlægebesøg være en mere velovervejet og veltrænet affære hos nybagte hundeejere.

Hvis dyrlægetræning var en lige så stor del af hvalpens liv som lydighedstræning og opdragelse, så ville vi have meget færre hunde med dyrlægeskræk.

Se det som en basisdisciplin – lidt ligesom “sit”. Jeg lover dig, at det er en rigtigt god investering – og så kan du jo altid håbe, at du ikke får alt for meget brug for det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontakt mig på Messenger!